Putno zdravstveno - za mali iznos do velikih pokrićaUoči skijaške sezone uvijek je primjetan porast ugovaranja putnih zdravstvenih osiguranja. Nije tajna da u slučaju nezgode u stranoj zemlji, primjerice ako se zbog ozljeda skijaš prevozi s planine do bolnice helikopterom ili ako je nužna operacija, troškovi mogu dosegnuti nekoliko tisuća eura. Ako ozlijeđena osoba nema policu, ispostavlja joj se račun, a ako nema dovoljno sredstava za plaćanje, traži se garancija da će troškovi biti podmireni. Naplata računa može se tražiti i sudskim putem. Troškovi ovise o vrsti ozljede i državi u kojoj su nastali, a neki osiguratelji napominju da se mogu kretati i do nekoliko desetaka tisuća eura, osobito ako je gorskoj službi potrebno nadoknaditi i troškove spašavanja, koje u većini slučajeva ne rade besplatno kao u našoj zemlji. U mnogim zemljama naplaćuju se i troškovi prijevoza u bolnicu helikopterom sa skijališta ili nekoga drugog mjesta gdje se nesreća dogodila.

Hrvatski građani koji otputuju u inozemstvo bez putnog zdravstvenog osiguranja, a tamo im se dogodi neki nepredviđeni štetni događaj, mogu dio troškova nadoknaditi preko europske zdravstvene iskaznice (EZI). Ipak, moraju obratiti pozornost da ta iskaznica ne pokriva troškove u svim zemljama, kao ni posjete privatnim ordinacijama te troškove spašavanja i prijevoza sa skijališta, koje će morati sami nadoknaditi u cijelosti.

Rast premije iz godine u godinu
Kad se zbroje sve prednosti putnoga zdravstvenog osiguranja, s obzirom na potencijalne troškove koji mogu nastati uslijed nepredviđenog događaja, ono se doista isplati, a to su očito shvatili i oni koji se odlučuju za putovanja jer premije putnih zdravstvenih osiguranja bilježe rast. Primjerice, zaračunata bruto premija putnih osiguranja u 2014. godini iznosila je 55,5 milijuna kuna, da bi već iduće godine narasla na 69,3 milijuna kuna, što je rast od 24,8 posto. Likvidirane štete u 2014. po osnovi putnih osiguranja iznosile su 23 milijuna kuna, a u 2015. godini bile su 22,8 milijuna kuna. Kad se uspoređuju podaci zaračunate bruto premije u prvih deset mjeseci 2015. s premijom prvih deset mjeseci ove godine, vidljiv je također rast, sa 57,9 milijuna kuna na 65,3 milijuna kuna. Ovdje treba napomenuti da je s početkom ove godine Hanfa naložila da se putna osiguranja vode pod osiguranje pomoći (asistencija), pa su u ovu skupinu ušla i osiguranja asistencije. No dio koji se odnosi na asistenciju doista je zanemariv, što pokazuje da u odnosu na lani putna osiguranja opet bilježe rast, i to od 12,7 posto. Kad je o likvidiranim štetama riječ, u prvih deset mjeseci 2015. one su bile 18,7 milijuna kuna, a u ovoj godini od siječnja do kraja listopada iznose 23,8 milijuna kuna, što znači da se ova vrsta osiguranja itekako isplati i osigurateljima i osiguranicima. Prema tome, zapreke za rast ove vrste osiguranja nema. Stoga smo u razgovoru s osigurateljima istražili koliko ulažu u taj osigurateljni segment, kakva su im očekivanja za ovu sezonu te kako teku pripreme uoči zimskih godišnjih odmora.

izvor: Svijet Osiguranja