Hanfa objavila brošuru o financijskoj pismenostiUpravljanje osobnim i kućnim financijama u današnje je vrijeme sve zahtjevnije. Bez obzira na to radi li se o podmirivanju trenutnih potreba i obveza, štednji ili ulaganju s ciljem ostvarivanja zarade, upotrebi nekoga financijskog proizvoda/usluge ili nekom načinu akumuliranja sredstava za određenu namjenu, znanje i vještine o upravljanju financijama od velike su važnosti za svakog pojedinca.

Pojedinci svakodnevno donose odluke povezane s upravljanjem financijama, a da se o tim odlukama možda uopće ne razmišljaju u kontekstu financijske pismenosti. Neke od tih odluka ne moraju nužno imati poseban utjecaj na pojedinca, no neke sa sobom donose obveze koje mogu znatno i dugoročno definirati njegovu kvalitetu života.

S namjerom da jednostavnim i razumljivim jezikom široj javnosti objasni i približi važnost financijske pismenosti, opiše ulogu i ovlasti nadzornog tijela te na jednom mjestu prikaže svoje dosadašnje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja, Hanfa je na svojim internetskim stranicama objavila edukativnu brošuru pod nazivom "Financijska pismenost".

Objava brošure nastavak je Hanfinih aktivnosti u vezi s financijskim opismenjivanjem javnosti koji su zadnjih nekoliko godina obuhvatili neke od sljedećih aktivnosti:

○ provedbu istraživanja “Mjerenje financijske pismenosti” s Hrvatskom narodnom bankom te u suradnji s Ministarstvom financija

○ rad sa studentima i učenicima srednjih škola putem organizacije studentskih debata te edukativnih posjeta studenata i učenika Hanfi

○ provedbu kampanji koje su sadržavale internetske oglase koji su imali za cilj privući ljude zainteresirane za brzu zaradu, a s namjerom da ih se educira i upozori na zamke i rizike tzv. brzih zarada ulaganjem u komplicirane financijske proizvode

○ objavu pet edukativnih brošura namijenjenih korisnicima i potencijalnim korisnicima financijskih usluga u kojima su opisani pojmovi povezani s financijskim uslugama te načinom funkcioniranja financijskih tržišta

○ objavu edukativnog sadržaja na internetskoj stranici koji između ostalog uključuje objavu priopćenja za javnost o različitim rizičnim vrstama ulaganja i financijskih poslova, upozorenja s ciljem zaštite korisnika financijskih usluga, edukativne tekstove, često postavljena pitanja i sl.


Hanfa će i u budućnosti nastaviti s aktivnostima usmjerenim široj javnosti s obzirom na to da je financijska edukacija dugotrajan proces čiji efekti često nisu vidljivi odmah, pa je aktivnosti u vezi s financijskim opismenjavanjem potrebno provoditi kontinuirano, a s ciljem dosega što više dobnih skupina.

izvor: Svijet Osiguranja