Polica osiguranja i za novinare koji izvješćuju s ratnih područjaMeđunarodno udruženje novinara (IFJ) udružilo je snage s jednom velikom osiguravajućom kućom kako bi zajednički osmislili isplativu policu osiguranja koja pokriva sve radnike u medijima bez ograničenja u bilo kojem dijelu svijeta, pa i u ratnim zonama.
Mnoge osiguravajuće kuće odbijaju osigurati novinare koji rade u opasnim područjima, ili im nude izrazito visoke premije. To posljedično znači i da mnogi novinari, reporteri, freelanceri, ali i tehničko medijsko osoblje, izvještavaju iz nekih od najopasnijih država na svijetu a da pritom nemaju nikakvu zaštitu u vidu police osiguranja.
Sada se IFJ udružio s društvom Osiguranje za novinare (Insurance for Journalists) kako bi omogućio osigurateljno pokriće svim članovima tog udruženja , bez obzira na to u kojem kraju svijeta rade. Osiguranje za novinare specijalizirani je osiguratelj koji izdaje police samo medijskim radnicima, bez ograničenja. Svaka polica pruža pokriće za slučaj smrti i invaliditeta, kao i evakuaciju u slučaju nesreće ili bolesti te povratak u domovinu iz bilo kojeg dijela svijeta, uključujući i neprijateljska područja. Police osiguranja razvijene su u suradnji grupe novinara na čelu s Frankom Giglijem, bivšim voditeljem novinske produkcije s 42-godišnjim iskustvom rada na terenu za ABC i Fox News, te stručnjaka iz IFJ-a.
IFJ zadnjih 25 godina objavljuje godišnje izvješće o ubijenim novinarima i medijskom osoblju, a brojka se od 1990. godine do kraja 2016. popela na minimalno 2297 ubijenih novinara diljem svijeta. Najopasnija mjesta za novinare bili su Irak (309), Filipini (146) i Meksiko (120)
Sve police izdaje broker Isle of Man Assurance Limited, cijene polica kreću se od 12 eura tjedno za pokriće od 100.000 eura, a mogu se ugovoriti online na : www.insuranceforjournalists.com

izvor: Svijet Osiguranja