Primjer štete iz osiguranja privatne odgovornosti - ugriz psaPrvostupanjski sud u Puli je obvezao tuženika da tužiteljici isplati naknadu štete u iznosu 7.100,00 kn sa utvrđenjem da je šteta (imovinska i neimovinska) nastala uslijed ugriza psa
veza na cijeli članak
Sud je utvrdio da je tuženik vlasnik psa koji se smatra opasnom stvari pa kao vlasnik odgovara za štetu koja je od opasne stvari nastala po čl. 1064. Zakona o obveznim odnosima.

Osigurati se za ovakve i slične slučajeve možete na više načina. Jedan je je polica osiguranja kućnih ljubimaca gdje postoji pokriće za zdravstvene usluge za psa, uginuće, eutanaziju i odgovornost za štete prema trećim osobama. Drugi je samostalna polica privatne odgovornosti, koju ugovara vlasnik psa. Treća je mogućnost kao dio police osiguranja kućanstva, gdje je svakako dobro imati pokriće privatne odgovornosti zbog eventualnih šteta prema susjedima proizašlih iz vašeg stana ili kuće. Ovdje je primjer jedne police osiguranja kućanstva u stanu sa pokrićem odgovornosti (ukupno je 14 rizika na polici) 100.000,00 kn gdje je premija za cijelu policu 351,91 kn.