Obavijest Hanfe o digitalnoj razmjeni podataka o obaveznom osiguranju automobilske odgovornostiVezano uz promjene u osiguranju automobilske odgovornosti i načinu obavljanja registracije vozila (digitalna polica) i ostvarivanja prava osiguranika i oštećenih osoba u slučaju nastanka štete Hanfa je izdala napomene.

Riječ je o novom načinu razmjene podataka koji neće utjecati na ostvarivanje prava osiguranika s osnova osiguranja niti na prava oštećenika pred društvima za osiguranje, propisana člankom 12 Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Dostava podataka o sklopljenom osiguranju obavlja se automatizmom, a u tom lancu su društva za osiguranje, Hrvatski ured za osiguranje, Centar za vozila Hrvatske, stanica za tehnički pregled i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Osiguranik ne mora imati policu osiguranja uz sebe u fizičkom obliku jer je njezino postojanje moguće provjeriti preko naljepnice na vozilu kojom se označava rok važenja tehničkog pregleda vozila, predočenjem prometne dozvole ili predočenjem ispisa police (npr digitalni oblik).